18 september 2012

Rotsaker i ugn

Detta är absolut inget nytt under solen, men så otroligt gott! Speciellt nu när när det finns färska svenska rotfrukter. Rotsaker i ugn passar till det mesta och gör inget stort hål i ekonomin.  Här kommer mitt bästa recept:

Rotfrukter i ugn enligt Sara


Ca 250 g rotfrukter per person. Jag använder gärna morötter, potatis, palsternacka, kålrot och lite rotselleri. Några jordärtskockor är heller aldrig fel.

1 msk olivolja eller kallpressad rapsolja per 500 g rotsaker. Vill man lyxa lite extra tar man lite mer olja...

Flingsalt, nymalen svatpeppar och ev torkad timjan eller rosmarin.

Sätt ugnen på 225 grader (gärna varmluft). Dela rotsakerna i jämnstora bitar och lägg i en bunke. Häll i olja, salt och peppar och ev timjan eller rosmarin. Det är mycket individuellt hur man vill krydda så här ger jag ingen angivelse. Blanda sedan rotsaker, olja och kryddor och häll ut på en bakplåtspappersklädd  plåt.  Bakplåtspappret gör att du slipper diska plåten och du behöver dessutom inte använda så mycket olja, dubbelbra alltså! Rosta i ugnen tills rotsakerna är gyllene, ca 15-20 min.

Servera gärna till ugnsbakad lax och en sås på en smulad fetaost och lättcremefraiche. Beräkna en halv frp fetaost per 2 dl cremefraiche. Smaka av med peppar, en skvätt god olivolja och ev lite salt.

Foto: Sara Lenger

Tips! Pantoffelsalt från Österlenkryddor är en jättegod smaksättare till rotsaker (och potatis) i ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar