Höst. Fina färger, hög frisk luft och än så länge ett mycket behagligt klimat. Ja, ja idag regnar det. Därav lite datortid... Andra dagar njuter jag av långa barnvagnspromenader i solskenet. Å alla fina råvaror. Äpplen, päron och plommon i trädgårdarna och affärens grönsaksdiskar är fyllda svenskodlade godsaker. Färska morötter, palsternackor, kålrötter, lök och vitkål fick följa med mig hem från affären idag. Men de allra bästa 'säsongsfynden' så här års görs nog ändå på Bondens marknad på Borggården här i Linköping... Men mer om det en annan gång.
Den färska vitkålen från affären som blev till ett gott lunchtillbehör. Här nedan kommer receptet på min vitkålssallad med världens godaste vinägrett.
Färsk vitkålssallad
1 liten klyfta färsk vitkål
1 liten färsk rödlök
0,5 liten röd paprika
Vinägrett
Strimla vitkål, paprika och löken inklusive blasten. Blanda med vinärett efter tycke och smak. Se recept på vinägrett nedan.
Tips! Om vitkålen inte är färsk går det bra att lägga den strimlade vitkålen i lite hett vatten en halv till en min. Häll av den i durkslag och låy kallna innan den blandas med resten av ingredienserna.
Senapsvinägrette med dill
Receptet räcker till en liten flaska.
Vispa ihop:
0,5 dl äppelcidervinäger (jag tar nog i ärlighetens namn lite mer vinäger....)
0,5 msk flytande honung
1 (rågad) msk starksöt senap
1 msk finhackad dill (fryst går jättebra)
0,5-1 tsk salt
Tillsätt under vispning:
1,25 dl kallpressad rapsolja
Smaka av med nymalen svartpeppar efter smak
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar