10 januari 2011

Pigg av citrus

I bland känns det lite extra grått och trist. En sån dag så här års tycker jag att man ska pigga upp sig med lite citrus! Njut av grapefrukt och apelsiner eller laga en rätt med citrus i till middag. Receptet nedan används flitigt året om, inte minst på buffér. På sommaren grillas givetvis kycklingspetten men det går nästan lika bra i ugnen. Det gäller att passa på när citrusfrukterna är som bäst!

Citrusmarinerade kycklingspett med citron- och honungsyoghurt
4 portioner
Kycklingspetten:

3 stora kycklingfiléer
1 ekologisk citron
1 apelsin
0,5 dl rapsolja
1 msk hackad färsk rosmarin
2 msk honung
1-2 tsk salt
Ca 0,5 tsk nymalen svartpeppar
Ev lite rapsolja hopvispat med ett par droppar soja.
Yoghurtsåsen:
2 dl matyoghurt
Rivet skal av den ekologiska citronen ovan
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk olivolja
Salt, peppar
Riv skalet av den ekologiska citronen och ställ det åt sidan så länge. Citronskalet ska användas till såsen. Pressa citronen och apelsinen. Vispa ihop citrussaften med rapsoljan, honungen, vitlöken, rosmarin salt och peppar i en skål. Dela varje kycklingfilé i 4 bitar på längden och tillsätt marinaden. Tänk på att kycklingen bör vara täkt av marinaden så välj gärna en ganska liten skål. Låt marinera 3-4 timmar. Lägg under tiden 12 grillspett av trä i vatten.
Blanda ingredienserna till såsen, smaka av med salt och nymalen svartpeppar och låt även denna stå till sig ett par timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Trä upp kycklingen på grillspetten och pensla varje spett med olja- och sojablandningen om du önskar mer färg på spetten. Stek i övre delen av ugnen ca 10 min. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att skära lite i ett spett.
Servera spetten och såsen tillsammans med matvete blandat med hackad persilja och en fräsch grönsallad. I salladen på bilden har jag ruccola, avokado, granatäpple, lite fetaost och några körsbärstomater. Bon apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar